Google fejleszti a jövő autóját!

google autóSokak számára ismeretlen Google X (Google kutató laboratóriuma) ismét új „kütyüt” fejleszt. Most egy autón dolgozik, mely sofőr nélkül is képes eljutni A pontból B pontba. Tökéletes találmány.
Nagy lépés a technológiában és az emberek számára is.
Ez a találmány már több kilométer tesztelésen vett részt, nem csak Amerikában, de Magyarországon is: (Lenti videó) speciálisan kiképzett sofőrök és informatikusok tesztelik, nagy forgalomban is. A sofőr bármikor ráléphet a fékre vagy a kormányt félrehúzhatja, amennyiben veszélyben érzi magát és az autó reagál arra is.
Hatalmas kamera található az autó tetején, ez az utca pontosítására szolgál. Kis kamerákkal képes a közvetlen közelében lévő tárgyak felismerésére és elkerülésére, továbbá felismeri a táblákat is. Tesztelések során csak egy kis baleset történt, a piros lámpánál megálló autóba hátulról belehajtott egy másik.
Még legalább nyolc évig tervezi a Google az autó tökéletesítését.
Nagy segítség az embereknek, kevesebb gázolásos, ütközéses baleset történhet, a bírságok száma is drámaian lecsökkenne. Vezetni képtelen, vagy gyengén tudó emberek is vehetnek gépjárművet, hogy ne kelljen buszozniuk, meg kérni másokat, hogy vigyék el. Sürgős esetben, kisebb balesetnél azonnal rendelkezésére áll. A szabálytalankodók nem tudnak gyorsan hajtani, nem mennek menetiránnyal szemben.
Azonban megfoszt a vezetés élményétől, kisebb szakértelemmel is elég rendelkezni, sokan elvesztenék a munkahelyüket. Nem lesz szükség nem sokára busz sofőrökre, szállítókra, autósiskolára, taxira, rendőrök száma is lecsökkenhet. Az emberek 50 %-a minimum munkanélküli lenne, társadalmi különbségek nagyobbak lesznek.
Természetesen nem azonnal, piacra dobásakor csak a leggazdagabbak tehetik meg a megvásárlását, de lassacskán a középréteg is megengedheti majd magának. Társadalmi különbségek nagyobbak lesznek.
Vajon több előnnyel jár, mint hátránnyal? Ezen érdemes elgondolkozni, minden esetre érdekes elgondolás.

írta:M.V.